15 червня 1941 року в селі Чортория в сім’ї прохідника-залізничника народився Іван Миколайчук, видатний український кіноактор, сценарист, режисер та письменник, лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно).
Він помер у 46 років, встиг зіграти 34 ролі, написати дев'ять сценаріїв та зрежисувати два фільми. І це попри постійне стеження радянської влади та звинувачення у націоналізмі.
Аби вшанувати памʼять про видатного буковинця, сьогодні у музеї-садибі Івана Миколайчука відбулися урочисторсті з нагоди відзначення 83-ї річниці від дня народження митця.
На запрошення Брусницького сільського голови Василя Шемчука, участь у заході взяли заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор, начальник Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації Олена Боднар, заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста, начальник районної військової адміністрації Сергій Чеботар та всі поціновувачі творчості митця.
Вже традиційно урочистості відвідала подруга родини Миколайчуків, народна артистка України Валентина Ковальська. Також, цьогоріч у заході взяла участь українська акторка та телеведуча Наталія Сумська.
Посадовці спільно з громадськістю поставили квіти до підніжжя погруддя видатного актора та хвилиною мовчання вшанували пам'ять подружжя Миколайчуків та всіх загиблих від російської агресії. Опісля, згадували життєвий шлях митця та обговорювали роль творчості Івана Миколайчука у розвитку української культури та кінематографії.
Також у Чернівцях з 15 по 23 червня відбувається кінофестиваль "Миколайчук OPEN". З його програмою можна ознайомитися на офіційній сторінці фестивалю.
 
Возможно, это изображение 1 человек