Напередодні відзначення одного з найбільших релігійних свят - Зіслання Святого Духа, що в народі ще називають "Зеленими святами", в холі адміністративної будівлі Вижницької районної ради вчергове оновлено експозицію дипломних та курсових робіт студентів Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка.
Як зазначає завідувачка Музею дипломних та курсових робіт ВФКМД Ярослава Богдан, - "Вижниччина - завжди славилася своїми художніми промислами та ремеслами й вважається цетром гуцульського дереворізьблення, яке занесено до списку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Нинішні роботи, як і попередні, дуже тісто пов'язані із календарно-обрядовим циклом буковинських гуцулів."
Тож цього разу експозиція відображає традиції літнього календарного циклу українців - свят Трійці, Івана Купала тощо.
Троїцько-купальські свята мають в собі одну суть – початок літа, апогей вегетації. В ці дні люди намагалися створити собі захист від відьом, русалок та наворожити собі майбутню долю, і все це за допомогою прикрашання будинків зеленню, плетінню вінків тощо.
Центральними елементами експозиції є Вінок - дівочий головний убір та декоративні панно, що нагадують купальські мотиви.
Сподіваємося, що дана виставка також й заохочуватиме дітей до вступу у Вижницький фаховий коледж.
Дана ініціатива є одним з етапів наповнення практичним змістом угоди про партнерство та співпрацю між Вижницькою районною радою та мистецьким закладом, яка була укладена ще у 2018 році.