Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Сірет продовжує розповідати про красу річок нашого краю!

Надзвичайно красивими пейзажами, гарними вигинaми, швидкою течією приваблює Черемош – річка в українських Карпатах, на Буковині і Гуцульщині, що є найбільшою притокою річки Прут.

 
Назва річки в формі жіночого роду в давньоруській «черемъшь» виникла як словотвір від «черемха», пов’язана з характерною для ріки прибережною рослинністю.
На думку дослідників, на санскриті "Черемош" означає "галасливий", "бурхливий". Саме ці слова якнайкраще характеризують потік річки.
Черемош починається в горах, у селі Устеріки, де зливаються дві невеликі річки Білий Черемош і Чорний Черемош. Саме вони роблять Черемош таким могутнім і вируючим. Тече на межі Івано-Франківської та Чернівецької областей і впадає у річку Прут біля смт Неполоківці Чернівецької області. Довжина Черемошу – 80 км, площа водозбірного басейну 2650 км². Загальний перепад висот 280м. Живиться ріка талими й дощовими водами.
У верхній течії річка Черемош тече в глибокій, вузькій долині з крутими скельними схилами, має повороти і звуження русла, дрібні перекати з кам'янистим дном. У гірській місцевості на річці існує дуже багато порогів. На деяких висота падіння становить до 1,6 м. А за містом Вижниця Черемош вже тече рівниною й частково втрачає свій стрімкий гірський характер. Береги річки заліснені: в долині листяним, вище – ялиново-ялицевим лісом. А білі плями посеред русла річки – широкі кам'янисті коси, які затоплюються водою після кожного сильного дощу, і тому на них немає рослинності. У річці мешкають різноманітні, в тому числі й червонокнижні, види риб. Тут водиться струмкова форель, головень, марена, лосось дунайський, окунь, щука, підуст.
Хочеться сказати про те, що Черемош примхливий і несподіваний, як карпатське літо. То спокійно тече собі, доєднуючи незліченні гірські притоки, то завертає крутими берегами, кам’яними порогами, глибокими плесами, дерев’яними мостами, то різко завертає своє зміїне тіло, повертаючись на 180 градусів.
Черемош різкий і мінливий, як саме життя. Часом там, де ще вчора було тихе, спокійне русло, сьогодні все занесено піском та галькою, а річка знайшла інший шлях.
Черемош манить таємничою карпатською красою, прохолодою бистрих вод, рідкісною вродою прибережних лісів та просто духом гір, які то ховаються під течією, то виринають з вод, аби погріти гігінтські хребти своїх кам’яних тіл.
Погодьтеся, пізнання природи – це завжди нові враження та емоції. Насолоджуючись мовчазною силою гір та стрімких бурхливих річок, краєвидами таємничих лісів наша душа наповнюється гордістю за красу рідної землі.