Реформа передбачає, що з 2027 року учні 10-12 класів навчатимуться за двома спрямуваннями: академічним, із поглибленим вивченням предметів і курсів для здобуття вищої освіти, та професійним, орієнтованим на здобуття професії згідно з потребами ринку праці.
Для цього планують створити мережу ліцеїв, а основою для професійних ліцеїв можуть стати фахові коледжі різного спрямування. Однак все це вимагає чималої матеріально-технічної бази, а на темпи впровадження реформи неабияк впливатиме демографічна ситуація в країні та війна.
Відтак, вчора Департамент освіти і науки Чернівецької ОВА провели нараду на базі Вижницького району щодо формування мережі закладів освіти області, які забезпечуватимуть старшу профільну освіту на Вижниччині.
Зокрема директор Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр, директор Навчально-методичного центру якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладів області Світлана Прінько, заступник директора департаменту - начальник управління освіти, науки та цифрової трансформації Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксана Гринюк, розповіли про основні аспекти формування мережі закладів освіти, які забезпечуватимуть профільну середню освіту та проаналізували можливі варіанти формування мережі закладів освіти району, які забезпечуватимуть профільну середню освіту та мережі міжшкільних осередків навчального курсу "Захист України" у Вижницькому районі.
Участь у засіданні взяли заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста, начальник районної військової адміністрації Сергій Чеботар, голови територіальних громад району, начальники відділів освіти громад, директори навчальних закладів району та директори Вижницького та Вашківецького фахових коледжів декоративно-прикладного та медичного спрямування.