Сьогодні, 13 грудня, у приміщенні Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В.Ю.Шкрібляка відбулася презентація напрацювань спільного проекту Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону», який відбувається в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.

Проект покликаний налагодити стале міжрегіональне співробітництво між двома сусідніми районами Івано-Франківської і Чернівецької областей та органами місцевого самоврядування Легіоновського повіту Мазовецького воєводства Республіка Польща у сфері збереження, розвитку та популяризації автентичної історико-культурної спадщини Гуцульщини, культурних надбань польських партнерів.

Що було заплановано та чого вдалося досягнути протягом останніх 6 місяців у рамках проекту - презентували його партнери: Вижницька та Косівська районні ради, Вижницький коледж прикладного мистецтва імені В.Ю.Шкрібляка, Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ і Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Зокрема, було продемонстровано перший з костюмів, реконструкцію якого здійснено студентами та викладачами Вижницького коледжу прикладного мистецтва на основі проведеного етнографічного дослідження одягових традицій передмістя Косова - вбрання нареченої середини ХХ ст. села Старий Косів, дефіле дипломних та курсових робіт студентів коледжу - інтерпретація давніх традицій у сучасному стилі нео-фольк.

Крім того, відбувся прем’єрний показ промоційного документального фільму «Одяг і час», присвяченого історико-культурній спадщині двох районів Гуцульщини. Відвідувачі мали змогу ознайомитись, також, із фотовиставкою «Забуті портрети», інформаційно-туристичним буклетом про одягові традиції «Одяг і час: Косівщина і Вижниччина» та частиною етнографічної виставки, аналогів якої немає в Україні, бо вона вперше містить часткову адаптацію для осіб з тяжкими порушеннями зору.

Захід відвідали голова Вижницької райдержадміністрації Руслан Сенчук, голова Вижницької міської ОТГ Олексій Чепіль, голова Мигівської сільської ради Василь Мудрак, начальник відділу культури райдержадміністрації Наталія Додяк, майстри народного мистецтва, викладачі та студенти коледжу, депутати місцевих рад та інші поціновувачі народного мистецтва.

Ведучою свята була Наталія Шолєва - методист Вижницького районного будинку народної творчості та дозвілля, солістка НА ВІА "Смерічка".

На разі тривають завершальні роботи по етнографічній виставці, оскільки, більшість тактильних зразків проходить апробацію в м.Києві у відповідній установі для людей з вадами зору.

Заключним етапом проекту стане презентація напрацювань в м.Косів Івано-Франківської області, яка відбудеться на базі Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини 22 грудня 2018 року.