21 серпня 2019 року у Будинку з левами за участю в.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Павлюка, директора Державного підприємства «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст» «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя Івана Шпилевського, начальниці Головного управління регіонального розвитку Директорату регіонального розвитку Мінрегіону Алли Кінщак відбувся круглий стіл з обговорення питань реалізації концепції розвитку гірських територій українських Карпат в межах проекту «Сталий розвиток українських Карпат».

Учасниками заходу були заступники голови обласної державної адміністрації, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, окремих територіальних органів центральної виконавчої влади в області, голови районних державних адміністрацій та районних рад, голови об’єднаних територіальних громад, представники асоціацій органів місцевого самоврядування та інші.

Зокрема, Вижницький район представляли голова районної ради Михайло Андрюк, в.о. голови райдержадміністрації Юрій Татарин та голови об'єднаних територіальних громад району.

Ініціатором проведення циклу круглих столів з обговорення перспектив розвитку гірських територій у Західному регіоні виступила Українська асоціація районних та обласних рад.

У рамках круглого столу обговорили ключові аспекти розвитку гірських територій у контексті формування державної регіональної політики; перспективи розвитку гірських територій українських Карпат в контексті підготовки Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки; пропозиції до завдань та заходів, які доцільно реалізувати в рамках Державної програми; питання просторового планування розвитку гірських територій українських Карпат.

Актуальність обговорення обумовлено необхідністю реалізації Концепції розвитку гірських територій українських Карпат, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 року та Указу Президента України від 22 липня 2019 року «Про розвиток регіону українських Карпат».
Чернівецька область має певні напрацювання у цьому напрямку, адже в свій час активно долучилась до розробки і формування Концепції розвитку гірських територій українських Карпат, яку затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 року №232-р.

«Сьогоднішній круглий стіл є надзвичайно важливим для всіх нас, оскільки Україна поступово вибудовує свою власну систему формування та реалізації державної регіональної політики, зокрема і в гірській місцевості. Що особливо приємно, при розробці стратегічних документів розвитку гірських територій широко використовується досвід країн Європейського Союзу, що свідчить про поглиблення інтеграції України в сфері нормативно-правового забезпечення розвитку територій», – сказав Михайло Павлюк.

В.о. голови ОДА також закликав усіх включитися до обговорення перспектив розвитку гірських територій: «Це спільна робота кожного села, містечка, району, територіальної громади, від якої залежатиме якість життя мешканців області на найближчі роки. Кожна громада має визначити свої переваги, пріоритети і на їх основі мають з’явитися першочергові об’єкти, які й будуть для всіх маркерами розвитку».

Голова районної ради Михайло Андрюк мав честь виступити щодо перспектив розвитку гірських тероиторій та внесення пропозицій до відповідної державної Програми. У своєму виступі, він не оминув увагою ситуацію, яка склалася на даний час в районі щодо формування запропонованого субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою Чернівецької області.