На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер 0372-55-04-61 та  на сторінку ДМС України у мережі «Фейсбук» за посиланням https://www.facebook.com/dmsu.gov.ua надходить чимало звернень щодо порядку оформлення паспортних документів. Пропонуємо добірку відповідей на низку таких запитань.

Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Однак передбачений чіткий перелік вимог, коли обмін наявного паспорта на новий є обов’язковим.

Зокрема, обмін паспорта здійснюється у разі:

Чернівецька обласна служба зайнятості в січні-серпні поточного року видала 390 ваучерів для підняття конкурентоспроможності окремим категоріям громадян.

Зокрема, ваучери отримали:

Під час подання заяви-анкети на оформлення паспорта громадянина України вперше особа подає оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).

Іноземці та особи без громадянства, які служать або служили в Збройних Силах України, Національній гвардії або Державній спеціальній службі транспорту!

З УСІХ ПИТАНЬ подання звернень щодо врегулювання статусу проживання на території України, отримання громадянства України або дозволу на імміграцію просимо звертатися за номерами телефонів центрального апарату ДМС: +38 (044) 365-03-83, +38 (044) 365-32-42.

Розпочалася Всеукраїнська інформаційна кампанія «Робота для ВПО: ти потрібен!», метою якої є допомога внутрішньо переміщеним особам працевлаштуватися та інтегруватися в  місцеві громади.

Від початку року на Буковині українці зі статусом ВПО відкривають власні справи та розширюють бізнеси. За цей час через урядову програму єРобота «Власна справа» переселенці отримали близько 2 млн гривень на свої проєкти.

Станом на 22 серпня 2023 року у базі Чернівецької обласної служби зайнятості зареєстровано майже 600 вакансій. Найбільша кількість пропозицій роботи для водіїв та слюсарів.

Зокрема, роботодавці потребують 37 водіїв, а також трьох водіїв тролейбусів та двох трактористів. Також ринок праці Буковини потребує 24 слюсарів різних напрямів діяльності: з експлуатації та ремонту газового устаткування, з аварійно-відновлювальних робіт, з механоскладальних робіт, з ремонту рухомого складу, з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електроніка) та ін.

Паспорт  громадянина України у формі ID-картки, строк дії якого закінчився за 30 днів до або після 24 лютого 2022 року, та паспорт громадянина України зразка 1994 року,  до якого в аналогічні терміни не вклеєно актуальне фото по досягненні 25- чи 45-річного віку, в умовах війни є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України і підлягають обміну або вклеюванню нових фото впродовж 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану. Тобто, ці документи дійсні не тільки доки триває воєнний стан, а й протягом місяця після його скасування чи припинення, після чого ID-картку треба буде обміняти, а чергову фотокартку вклеїти у паспорт-книжечку.