04 березня, делегація представників органів місцевого самоврядування Вижницького району у складі

депутата Чернівецької обласної ради від Вижницького району Іллі Косована, голови Вашківецької міської ради Миколи Перча, голови Путильської селищної ради Івана Повідаша, голови Конятинської сільської ради Олексія Скрипчука, заступника голови Селятинської сільської ради Андрія Бойчака, старости с.Лукавці Берегометської селищної громади Павла Хоми спільно з головою районної ради Михайлом Андрюком перебувала у столиці аби з відповідними відомствами розглянути питання реформування галузі лісового господарства та пов’язані з цим ризики, а також відстояти право на користування лісогосподарськими землями на території своїх громад.
 
Насамперед відбулася робоча зустріч з народними депутатами від Чернівецької області – Георгієм Мазурашу та Максимом Заремським. Їх поінформували про поточний стан справ та прийняті міри на місцях. Не оминули увагою і соціально-економічний розвиток краю.
 
Відтак, представники місцевого самоврядування відвідали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, а також Державне агентство лісових ресурсів України (ДАЛРУ), яким направили для розгляду відповідні звернення.
 
Під час відвідин Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України представники громад просили переглянути проект «Концепції розвитку лісової галузі України до 2035 року», якою передбачається створення єдиного суб’єкта господарювання по всій Україні, а також, підтримати законопроект №4197 від 07.10.2020 року. Крім того, йшлося також про розширення природоохоронних меж НПП «Вижницький» та НПП «Черемоський».
 
На зустрічі із головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем представники громад розповіли, що вважають за необхідне домогтися передачі земель лісогосподарського призначення, які є на території громад району з державної у комунальну власність, тобто у власність територіальних громад. Це дозволить зміцнити матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування у відповідності до ст. 142 Конституції України, а отже сприятиме розвитку громад. Та просили всіляко цьому посприяти.
 
Проте, вони звернули увагу на те, що в аспекті вимог 142 статті Конституції України реформа місцевого самоврядування не заслужено обійшла гірські райони. Оскільки, за рішенням Уряду, з державної у комунальну власність громад передаються землі сільськогосподарського призначення, а в гірських районах таких земель обмаль. Економічну основу становлять землі лісогосподарського призначення. Тому для територіальних громад гірських районів буде справедливим їх передача з державної у комунальну власність.
 
Наразі йдеться лише про землі, які знаходяться в користуванні ДП «СЛАП «Карпатський держспецлісгосп» та ДП «Вижницький держспецлісгосп АПК», оскільки це давні прадідівські землі мешканців району. 
 
Як відомо, сьогодні ДАЛРУ активно працює над питанням укрупнення лісогосподарських підприємств. А оскільки для району лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими, логічним постає питання про економічно-соціальні наслідки таких кроків. Адже будь-яка реорганізація промислового сектору повинна ставити за мету саме позитивні економічні результати. Тому представники місцевого самоврядування вважають за потрібне і навіть за необхідне взяти землі лісогосподарського призначення в комунальну власність громад, що убезпечить в майбутньому будь-які неправомірні дії з цими землями і лісами. 
 
До того ж, укрупнення лісгоспів передбачає суттєве скорочення трудових колективів. А це означає, що доходи місцевих бюджетів зазнають втрат через зменшення податку з ПДФО, який є для них одним з основних. Однозначно збільшиться соціальна напруга в районі у цей і без того не простий для людей час. Збільшиться рівень безробіття. 
 
Тривогу викликає і той факт, що у планах ДАЛРУ оптимізація активів лісгоспів з можливістю передачі в оренду чи навіть відчуження деревопереробних цехів, які входять до виробничої структури лісгоспів. 
 
Керівники територіальних громад гірських районів вважають за необхідне взяти ситуацію під свій контроль.
Якщо ж відповідні звернення, які були надані не знайдуть підтримки – керівники територіальних громад району почнуть самостійно вирішувати дані проблеми згідно норм чинного законодавства України.