Протягом квітня місяця представники Вижницької районної ради та Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка працювали над ідеєю щодо промоції історико-культурної спадщини Вижницького району, як єдиного представника Буковинської Гуцульщини.

Відтак, дані напрацювання вилилися в проєкт «Модернізація Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини», оскільки саме ця установа найширше зможе продемонструвати наскільки є багатою історична та культурна спадщина нашого краю.

Музей старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини був відкритий 29 вересня 2010 року на честь 105 річниці з дня заснування Крайової школи столярства, різьбярства, токарства та металевої орнаментики у місті Вижниця, з метою вивчення, збереження та використання пам’яток матеріальної і духовної культури гуцулів, прилучення громадян до надбань національної історико-культурної спадщини, інформування студентів про значення культури, вікових народних традицій, побуту для формування національної свідомості.

Експозиція музею налічує більше двох тисяч унікальних експонатів, серед яких предмети домашнього вжитку, одяг, ткані та вишиті вироби, прикраси, знаряддя праці та реманент (старовинні праски, ваги, ліхтарі) і сакральні предмети. Всі експонати зібрані під час етнографічних практик та експедицій студентів і викладачів коледжу, а сам музей створений особистими зусиллями родини Козубовських Дмитра Онуфрійовича та Марії Петрівни.

Так, 26 квітня, в кабінеті голови Вижницької районної ради Михайла Андрюка відбулась заключна робоча зустріч щодо підготовки заявок на Конкурс підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, підсумком якої стало підписання партнерської декларації та документів про участь у спільному проекті «Модернізація Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини», що подається на Конкурс, який проводить Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад у партнерстві з Міністерством розвитку громад та територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями і обласними радами.

Загалом учасниками проекту є три партнерські установи: Громадська організація «Волонтери Вижниці», Вижницька районна рада та Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка.