Якими будуть українські Карпати уже за 10 років? Що будемо робити на державному та місцевому рівнях для їхнього сталого розвитку, якою буде підтримка для гірських громад? Хто ж став переможцями конкурсу Карпатських ініціатив?

Відповіді на ці та інші питання з ініціативи Мінрегіон та ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" прозвучали під час конференції «Карпати - 30», яка проходила 9 липня на Закарпатті.

Участь у даному заході взяв голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк та представники територіальних громад Вижниччини – голови Вижницької та Вашківецької міських рад Олексій Чепіль та Микола Перч, голова Путильської селищної ради Іван Повідаш, голова Банилівської сільської ради Василь Соломко та від Усть-Путильської сільської ради - Антоніна Скидан. Також, на конференції був присутній голова Дністроської районної ради Олександр Янчак.

Відтак, за участі заступника міністра розвитку громад та територій Івана Лукері, голів обласних рад карпатського регіону, народних депутатів Віталія Безгіна, В’ячеслава Рубльова, Володимира Іванова, Олександра Аліксійчука та Івана Крулька та експертів, було обговорено Стратегію для Карпат та проведено відкритий діалог про виклики та можливості для громад у контексті реформи адміністративно-територіального устрою.

Також, представники Асоціації поділилися досвідом щодо міжрегіонального та транскордонного співробітництва. Окрім цього, обговорили перспективи міжнародної співпраці в рамках Програм транскордонного співробітництва на період до 2027 року.

«Ми в ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" системно працюємо над тим, аби питання розвитку Карпат, розвиток гірських громад та територій були вписані першими  у порядку денному державних та місцевих органів влади. Але без діалогу органів влади різних рівнів неможливо напрацювати справді дієві механізми, які працюватимуть, а не будуть лише зафіксовані на папері. Цей захід – можливість актуалізувати питання розвитку українських Карпат, скоординувати усі зусилля Мінрегіон, нашої Асоціації, громад, посадовців щодо формування перспектив і напрямків розвитку гірських територій у перспективі до 2030 року, - зазначила виконавча директорка Асоціації ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" Галина Литвин.

                                               

Під завершення форуму, виконавча директорка Асоціації пані Галина Литвин оголосила результати двох конкурсних наборів Конкурсу підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.

Так, надано підтримку аж 80️-ти проектам - по 20 у кожній області.

Тішимось, що серед проектів-переможців є проекти за участі Вижницької районної ради:

- «Модернізація Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини» (Заявник - ГО "Волонтери Вижниці"; ідейники, розробники та головні партнери Вижницька районна рада та Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка) - впроваджуватиметься у рамках проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується спільно Міністерством розвитку громад та територій України, Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» і фінансується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України;

- «Облаштування волейбольного поля та благоустрій для студмістечка» (Заявник та ідейник - Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. Василя Шкрібляка, партнер - Вижницька районна рада) - впроваджуватиметься в рамках Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад – 2021 2.0, що реалізує Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» у партнерстві з Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою обласними радами.

Також щиро вітаємо територіальні громади Вижницького району чиї проекти потрапили до числа переможців, а саме:

Вижницьку міську раду – 2 проекти, по одному на кожен конкурсний відбір;

Вашківецьку міську раду – 1 проект (1.0);

Берегометську селищну раду – 1 проект (2.0);

Путильську селищну раду – 1 проект (1.0);

Селятинську сільську раду – 1 проект (2.0);

Брусницьку сільську раду – 1 проект (1.0).

Приємно, що з 20 відібраних проектів-переможців з Чернівецької області – 9 реалізовуватиметься на території Вижницького району.

Всім представникам громад, чиї проекти було відібрано, вручили Сертифікати Переможця Конкурсу підтримки ініціатив місцевих карпатських громад 2021 року.

Детальніше про відібрані проекти в інфографіці нижче.