Вчора 17 лютого о 13:00 год. в приміщенні Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.В.Ю. Шкрібляка, відбулася презентація проєкту «Модернізація Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини», який

впроваджувався у рамках проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується спільно Міністерством розвитку громад та територій України, Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та Асоціацією ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" і фінансується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України.
 
Проєкт спільно реалізовували - Вижницька районна рада, Вижницький коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка та ГО "Волонтери Вижниці".
Загальний бюджет проєкту – склав понад 327 тисяч гривень, з них – 245 тисяч гривень грантових коштів, решта – понад 82 тисячі гривень власний внесок.
 
Головна мета проєкту – надання підтримки щодо промоції історико-культурної спадщини Вижницького району, як єдиного представника Буковинської Гуцульщини.
 
За підсумками реалізації проєкту:
 
1. Частково покращено екстер’єр Музею:
- замінено та встановлено 10-ть двокамерних металопластикових вікон;
- проведено реконструкцію сходів та встановлено пандус для маломобільних груп населення;
- здійснено заміну вхідних дверей на металопластикові.
 
2. Покращено матеріально-технічне забезпечення Музею:
- придбано музейне обладнання: - 2 комплекти вітрин для музейних експонатів;
- встановлено галерейну систему направленого світла;
- придбано 1 сенсорну інформаційну панель для взаємодії з відвідувачами;
- встановлено 1 кондиціонер.
 
3. Побудовано нову осучаснену музейну експозицію, що дасть змогу популяризувати Музей, як цікаву сучасну локацію. І що не менш важливо, розширено експозицію, шляхом розміщення частини експонатів на 1 поверсі приміщення, що в комплексі з іншими результатами, дасть можливість забезпечити доступність Музею для маломобільних груп населення.
 
Почесну місію перерізування стрічки виконали виконавча директорка АОМС «Єврорегіон Карпати - Україна» Наталія Савка та директор Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка Роман Гаврилюк.
 
Відтак, у ошатній залі оновленого Музею, шанованих гостей з піснями зустрічав народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Молодички-жартівнички», художній керівник Марія Ісопчук.
 
До присутніх звернувся ініціатор створення Музею, заслужений працівник освіти України – Дмитро Онуфрійович Козубовський, який розповів історію створення Музею.
 
З вітальними словами до присутніх звернулися також виконавча директорка АОМС «Єврорегіон Карпати - Україна» – Наталія Савка та депутат Чернівецької обласної ради, голова постійної комісії обласної ради – Володимир Мороз.
 
«Ми продовжуємо допомагати громадам вирішувати актуальні проблеми. Результати вже реалізованих проєктів на Вижниччині підтверджують, що отримати фінансування можливо, якщо є якісна, цікава ідея, націленість на результат, а ідея принесе користь для громади», — зазначила Наталя Савка.
 
Керівники організацій-партнерів та бенефіціарів проєкту: голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, директор Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.В.Шкрібляка Роман Гаврилюк та заступниця голови ГО «Волонтери Вижниці» Людмила Мацюк – щиро подякували всім за докладені зусилля та допомогу в реалізації проєкту.
 
А Михайло Андрюк вручив Подяки за вагомий внесок у збереження та популяризацію історико-культурної спадщини Вижницького району й співпрацю в рамках реалізації проєктів за підтримки Вижницької районної ради.
 
Також, всім територіальним громадам району, було вручено комплекти промоційних матеріалів, які видавалися під час реалізації проєктів починаючи з 2018 року, а саме: по 6 наборів для вишивання - чоловічих та жіночих сорочок початку ХХ ст. з Вижниччини, етнографічну книгу «Одягові традиції Гуцульщини на Вижниччині», інформаційну брошуру «На шляху до створення живого музею Карпат», для передачі у місцеві бібліотеки, музеї та школи.
 
Завершилося дійство оглядом експозиції Музею.