О писанко! Ти символ України!
Любові й миру вірна Берегиня!
__________________________
?Коли приходить весна в Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя, надходять Великодні свята. В цей час люди у своїх оселях сідають біля печей і свічок та беруться за давнє-предавнє ремесло – розписування писанок. В одній із гуцульських легенд говориться про те, що в глибокій ущелині живе прикутий ланцюгами до скелі Щезник. Кажуть, що прийшов він на землю із самого пекла, щоб винищити людський рід. Часто він посилає гінців, щоб дізнатися чи в мирі живуть люди, чи поважають батька і матір, чи ворогують між собою брати й сестри, і головне, чи пишуться писанки. Коли той Щезник дізнається, що в селах люди пишуть і дарують один одному писанки, він б’ється у сильній злості, рветься з ланцюга.
Отже, допоки люди пишуть писанки, стоятиме світ і ніяка вража сила не переможе добро і бажання жити у мирі та свободі.
Перед Великоднем у стінах Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В. Ю.Шкрібляка завжди пахне воском, фарбами та розповсюджується запах особливо приємного диму. То наші викладачі та студенти пишуть писанки, щоб не перервати ланцюг, що об’єднує нас у великій і прекрасній ідеї, яку проповідував Христос – Любов, Милосердя, Добро, Щирість і Чистоту помислів. Проводяться майстер – класи, вивчаються символи та орнаменти, притаманні писанкарству, запрошуються майстри.
В цей нелегкий і тривожний час, який переживає наша держава, звичай писати писанки у коледжі набув іншої форми. До написання писанок долучилися наші гості міста з різних куточків України, вимушені переселенці. Для них була проведена екскурсія у музеї старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини, де наші гості дізналися про звичаї й традиції нашого краю, історію розвитку навчального закладу. Після змістовної екскурсії почалося таїнство написання писанки. Викладачі коледжу Віра Андрич і Ольга Мицкан провели майстер – клас розписування писанок.Кожен причетний до цього дійства вкладав в орнамент своєї писанки віру і надію у перемогу над злим ворогом, у добро і в те, що дуже скоро закінчиться війна і всі заживуть у мирній і незалежній державі.??
Марія Козубовська – викладач коледжу