Відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики, елемент «Гуцульська боднарка» визнаний надбанням національної культурної спадщини і йому присвоєний реєстраційний номер «057.нкс». Про це повідомляють на сайті обласної комунальної установи «Буковинський центр культури та мистецтва».
?На Буковині, зокрема на Вижниччині, гуцульську боднарку, в тому числі й випалену, популяризує заслужений майстер народної творчості України Володимир Ворончак. На Путильщині цією справою займався майстер і педагог Марко Томюк, який помер у 2020 році. Одним із кращих майстрів-боднарів Прикарпаття є Йосип Приймак – педагог, член Національної спілки художників України, дослідник традицій.
?Буковинський центр культури і мистецтва» підготував номінаційне досьє під узагальненою назвою «Гуцульська боднарка» для просування цього ремесла до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.
Його зарахування до такого переліку – це вагомий крок на шляху до розвитку й популяризації гуцульського бондарства. Водночас, це велика відповідальність, яка передбачає подальшу систематичну роботу щодо охорони елемента.
?«Спільно із майстрами, навчальними закладами творчого напрямку маємо надію відродити це самобутнє ремесло і разом зробити усе можливе задля просування цього елемента у простір мистецтва народів світу», – зазначають у Буковинському центрі культури та мистецтва.
Ілюстрації ⬇️
✔️Пасківник, зразок гуцульської випаленої боднарки.
✔️ Старожитність із приватної колекції Миколи Шкрібляка.
✔️Йосип Приймак та Микола Шкрібляк під час запису навчального відео.
✔️Ємність для спецій. Робота Володимира Ворончака, 2015 рік.
✔️Майстер Володимир Ворончак.
✔️Майстер Марко Томнюк на заході в Буковинському центрі культури і мистецтва.