День українського політв’язня відзначають з 1975 року за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.
Дату 12 січня обрали невипадково: трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий генеральний погром. Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролися за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф.
Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець, трохи пізніше – Ігор Калинець та інші. Наступна хвиля арештів відбулася у квітні-травні 1972 року. Майже всі вони отримали по сім років ув’язнення та п'ять років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду». Тих, кого режим боявся найбільше, відправили до психіатричних лікарень.
Нині російська влада наслідує радянські методи боротьби з інакодумцями. Після початку російської агресії проти України в 2014 році (тимчасової окупації Криму та збройної агресії на сході) на цих територіях розгорнувся справжній терор проти українців і кримських татар. Режим Путіна та колаборанти на тимчасово окупованих українських територіях створювали атмосферу страху, заарештовуючи активістів та правозахисників.
Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року росіяни продовжують переслідувати українців на захоплених територіях, вчиняти воєнні злочини, порушувати права і свободи людини.
Як повідомляло агентство, за даними постійної представниці Президента в Криму Таміли Ташевої, кількість політв’язнів на тимчасово окупованому півострові збільшується. Станом на жовтень 2023 року окупаційний режим незаконно утримував щонайменше 186 громадян України, приблизно 123 із них – кримські татари. При цьому 45 кримських бранців Кремля мають хронічні проблеми зі здоров'ям, 21 з них потребують невідкладної медичної допомоги.
Водночас, за даними «Кримськотатарського ресурсного центру», в російських колоніях станом на кінець грудня налічується 150 політв’язнів з тимчасово окупованого Криму.
Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було засуджено щонайменше 78 кримських політв'язнів, сумарний термін вироків жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму склав понад 915 років.