Його відзначання вперше запропонували у 2014 році працівники Європейського колективу Culture Themes. Метою впровадження цієї дати є заохочення якомога більшої кількості людей до знайомства з історією та мистецтвом.
Цю акцію започаткувала Мар Діксон з Лондона, яка веде вебсайт про музеї, мистецтво та культуру. Вона заявила, що її метою було створити одноденний феномен краудсорсингу, який сприятиме поінформованості про колекції, розміщені в музеях.
В цей день відвідувачі музеїв діляться своїми світлинами в соцмережах з хештегами #MuseumSelfie та/або #MuseumSelfieDay.
З цієї нагоди до Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка завітали керуюча справами виконавчого апарату Вижницької районної ради Олена Чепух та керівниця громадської організації "Волонтери Вижниці" Людмила Шевчик.
Окрім зйомки музейного селфі, гості музею спільно з його завідувачкою Марією Козубовською та директоркою Живого музею гуцульської поживи Наталією Вятковською обговорили ідеї популяризації музейних установ на Вижниччині та можливості участі в грантових конкурсах від Українського культурного фонду на 2024 рік.
Відтак всіх, кому припала до душі ця ініціатива, запрошуємо завітати до музеїв Вижницького району, обрати в їх експозиції експонат, який залишив найяскравіше враження, зробити з ним селфі та викласти фото у соціальних мережах з хештегом #Музейне_селфі_на_Вижниччині.