Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7.
Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років отримало назву - Голокост. Голокост призвів до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини.
В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно, суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно.
Десь подібне, на жаль, переживає зараз і Україна. Наші сусіди безсоромно чинять безліч актів геноциду проти українців, і так само проявляють зневагу до цінності людського життя.
Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції.
У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і схиляємо голови у глибокій скорботі за всіма хто безневинно загинув в роки Голокосту.
Цей біль ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк