Мережа була побудована майже півстоліття тому. За цей час дві її третини повністю вичерпали свій ресурс. Тож якість води, що подається у понад 1800 домогосподарств, уже давно викликала нарікання споживачів. Адже старі чавунні труби мають велику зношеність і, проходячи через них зі свердловини, вода набуває сторонніх домішок та присмаку. При цьому за неї доводиться оплачувати по 42,8 гривні за кубометр, що робить вижницьку воду однією з найдорожчих в області.
???? За допомогою USAD DOBRE громада розробила програму вдосконалення послуг водопостачання на 2024-2027 роки в два етапи:
– створення моделі системи водопостачання в програмі EPANET, яка дозволяє проаналізувати діючу мережу, виявити її слабкі сторони та місця можливих проривів;
– виконання робіт із заміни обладнання та модернізація найпроблемніших точок водопостачання.
⚙️ Для проведення ремонтних та аварійних робіт у межах цього проєкту Вижницька громада вже отримала сучасний екскаватор-навантажувач від Програми USAID DOBRE.
За результатами проєкту громада очікує покращення якості надання послуги водопостачання, зменшення аварійності в мережах та часу на ліквідацію можливих проривів. А мешканці отримають безперебійне водопостачання та якісну воду в своїх домівках та п’яти навчальних закладах, які відвідують понад 1300 дітей.