У Чернівецькій області реалізовується Міжнародна програма UA Habitat Program: «ЖИТЛО +5 для внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах в Україні». Її мета — надати громадам, які приймають внутрішньо переміщених осіб (ВПО), практичну допомогу у залученні інвестицій, підготовці груп управління проєктами муніципалітетів / підприємств та забезпеченні продовольчої безпеки та налагодженні економічного співробітництва між приймальними громадами України та муніципалітетами країн.
У програмі виявили бажання взяти участь 7 територіальних громад Вижницького району, де уже сформували групи консультантів для навчання та визначили координаторів. Відтак вони напрацьовуватимуть паспорти бюджетних програм для ВПО за одним із п’яти напрямків Програми, реалізація яких розрахована на термін до 2035 року.
За результатами конкурсу буде відібрано 10 спроможних громад з Чернівецької області, де і буде реалізовано проєкт.
Сьогодні відбувся вебінар-презентація для представників громад Чернівецької області - потенційних учасників Міжнародної програми UA Habitat Program.
Участь у вебінарі взяв голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк спільно із своїм заступником Сергієм Вірстою та керуючою справами виконавчого апарату районної ради Оленою Чепух, а також представники семи територіальних громад Вижницького району, які виявили зацікавленість брати участь у програмі.
Учасників учили залучати інвестиції для створення робочих місць для ВПО; готувати групи управління проєктами для роботи з міжнародними фінансовими організаціями, Урядами країн-донорів та потенційними інвесторами; створювати експортно-орієнтовані «Агрокластери». Крім того, презентували алгоритми фінансової діяльності та міжнародної співпраці.