Так, протягом 10-12 квітня відбулася серія тематичних семінарів в рамках проєкту «Ефективна взаємодія органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства як основа демократичної стійкості в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції: транскордонний досвід Україна – Румунія – Республіка Молдова», який реалізовується Чернівецьким регіональним центром підвищення кваліфікації за підтримки Фонду Ганса Зайделя в Україні.
Учасниками навчання стали посадові особи місцевого самоврядування та лідери громадських організацій Чернівецької області. Від Вижниччини учасниками проекту стали керуюча справами виконавчого апарату Вижницької районної ради Олена Чепух та начальниця відділу документообігу та інформаційно-організаційної діяльності Банилівської територіальної громади Тетяна Калинчук.
Навчання дало можливість представникам місцевих органів влади та інститутів громадянського суспільства поглибити свої знання щодо проблеми прозорості влади і механізмів взаємодії органів публічного управління й громадськості у прикордонні та їхньої важливості в умовах війни.
Крім того, вчора відбулася зустріч представників органів влади та інститутів громадянського суспільства Чернівецької області з представниками органів влади та інститутів громадянського суспільства Сучавського повіту Румунії.
Зокрема, з метою обміну досвідом, ознайомлення з кращими практиками щодо створення механізмів ефективної взаємодії органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства, делегація з Чернівеччини відвідала мерії м. Сірет та муніципалітету Сучава.
Румунські колеги поділилися досвідом реалізації європейських проєктів щодо облаштування громадських просторів, створення багатофункціональних соціальних центрів, модернізації закладів освіти, медичного забезпечення та будівництва житла тощо.
Зокрема, мер Сучави Іон Лунгу розповів про розвиток столиці Сучавського повіту, адже зараз там реалізується значна кількість проєктів, серед них велика увага приділяється екологічному напрямку та енергозбереженню.
Сторони обговорили також можливості реалізації й спільних українсько-румунських проектів в рамках діючих грантових транскордонних програм, а також взаємодію в гуманітарній сфері.
Зокрема, керуюча справами виконавчого апарату районної ради Олена Чепух в рамках візиту до комуни Сірет мала нагоду зустрітися та поспілкуватися з очільницею благодійної організації ORTODOXA SFINTII IMPARATI COSTANTIN SI ELENA Габріелою Лазареску. Варто зазначити, що Вижницька районна рада активно співпрацювала з даною благодійною організацією ще з початку повномасштабної війни в Україні. Відтак, посадовиця від імені жителів Вижницького району щиро подякувала румунським колегам за надану допомогу та підтримку для українського народу та розповіла про поточний стан діяльності Вижницького районного перевантажувального хабу надання допомоги.