Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад започаткована у 2018 році як ініціатива Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», підтримана Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою обласними радами.

         Метою Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, оголошеного в рамках Програми, є створення та апробація системного механізму підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, спрямованих на вирішення проблем розвитку гірських територій.

         У 2018 році на Конкурс подано 107 заявок, з яких 32 – проекти-переможці, в тому числі і спільний проект Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону».

         Проект покликаний налагодити стале міжрегіональне співробітництво між двома сусідніми районами Івано-Франківської і Чернівецької областей та органами місцевого самоврядування Легіоновського повіту Мазовецького воєводства Республіка Польща у сфері збереження, розвитку та популяризації автентичної історико-культурної спадщини Гуцульщини, культурних надбань польських партнерів.

         Бенефіціари проекту:

  • Косівська районна рада Івано-Франківської області;
  • Вижницька районна рада Чернівецької області;
  • Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (філіал Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського);
  • Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв;
  • Вижницький коледж прикладного мистецтва імені В.Ю. Шкрібляка;
  • Легіоновський повіт Мазовецького воєводства Республіки Польща;
  • місто Легіоново Мазовецького воєводства Республіки Польща.

Ключові результати проекту:

- створено освітньо-виставковий проект, який не має аналогів в Україні – вперше етнографічна виставка містить часткову адаптацію для осіб з тяжкими порушеннями зору;

- презентовано культуру Гуцульщини під час фотовиставки та показу етномоди в м.Легіоново;

- вперше проведено ґрунтовне дослідження народного одягу середини ХХ ст.. у селах передмістя Косова; зібрано унікальний етнографічний матеріал, що у майбутньому буде впорядкований музейниками в ілюстрований тематичний альбом;

- фахівцями Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва ЛНАМ та Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім..В.Ю.Шкрібляка відтворено жіночий та чоловічий весільні костюми села Старий Косів середини ХХ ст., що використовуватимуться для інтерактивних лекцій та промоції Гуцульщини.

Продукти проекту:

- фотовиставка «Забуті портрети» та етнографічна виставка «Одяг, люди і мистецтво», аналогів якої немає в Україні, бо вона вперше містить часткову адаптацію для осіб з тяжкими порушеннями зору;

- інформаційно-туристичний буклет про одягові традиції «Одяг і час: Косівщина і Вижниччина»;

- промоційний фільм «Одяг і час».

Приємно, що 27 грудня, в межах конференції “Cпівпраця в Карпатах: успіхи 2018 року і перспективи розвитку” та підбиття підсумків реалізації Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад у 2018 році, спільний проект Вижниччини та Косівщини визнано кращим серед реалізованих проектів у 2018 році.

Детальнішу інформацію про реалізацію спільного проекту Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону» можна переглянути на офіційній сторінці проекту в соціальній мережі facebook – ОДЯГОВІ ТРАДИЦІЇ ГУЦУЛЬЩИНИ.