9 березня Україна відзначала 205-й день народження поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, який є національним героєм і символом України - Тараса Григоровича Шевченка.

Він – невмируща слава українського народу. Поезія Тараса Шевченка оновлює наші серця, вчить бути милосердними і любити Україну.

Так, 9 березня 2019 року у Вижниці біля пам’ятника Т.Г. Шевченку відбувся урочистий мітинг з нагоди відзначення 205-ої річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка за участю керівництва району та Вижницької ОТГ, трудових колективів, педагогів, громадськості.

Присутні вшанували пам’ять Великого Сина України покладанням квітів до погруддя Тараса Григоровича Шевченка.

Урочисто відкрив мітинг Вижницький міський голова Олексій Чепіль, який розповів про нелегку страждальницьку долю Кобзаря. У своєму виступі голова райдержадміністрації Руслан Сенчук наголосив, що образ Тараса Шевченка, бунтаря та борця за справедливість, сьогодні постає в оновленому вигляді – сучасного героя України, який своїм словом надихає на боротьбу з агресором, захист рідної землі. «Тарас Шевченко житиме доти – доки буде жити Україна, а Україна житиме вічно», - завершив Руслан Сенчук. Заступник голови районної ради Сергій Вірста процитував у своєму виступі рядки поета, які є актуальними сьогодні та закликав присутніх об’єднатись навколо Тарасової творчості та навколо вільної й незалежної України задля її процвітання.

Ведучий заходу, директор Вижницького РБНТД Михайло Ковалюк, відзначив велику творчість Шевченка, яка стала духовною основою формування сучасної української нації. Адже і досі Великий Кобзар закликає своїм словом любити рідний край, бути справедливим, чесним. Для українців усіх наступних поколінь він став потужним джерелом національної свідомості, символом України.

Переможці районного конкурсу «Хвилююче слово пророка» підготували для глядачів літературно-мистецьку композицію та були нагороджені дипломами, зокрема в молодшій віковій категорії перемогли вихованці Буковинського центру мистецтв Олександр Бухвак (ІІ місце) та Злата Романюк (І місце), у старшій віковій категорії - студентка Вижницького коледжу прикладного мистецтва Катерина Лясовська (ІІ місце) та вихованка РБДЮТ Ксенія Попович (І місце).

Шевченківські дні організовано і в закладах загальної середньої освіти району, де проведено загальношкільні інформаційні лінійки «День народження Тараса Шевченка», шкільні етапи конкурсу читців «Нам треба голосу Тараса!», виставки літератури «Відомий і невідомий Шевченко», флеш-моби.