Гірські території України потребують особливої уваги збоку держави. 

Це підтверджують дані моніторингу соціально-економічного розвитку гірських населених пунктів станом 1 січня 2019 року (ЗАВАНТАЖИТИ), підготовленого Мінрегіоном. Такий зріз інформації підготовлено чи не вперше. Нагадаємо, минулого року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив запровадити постійний моніторинг соцекономрозвитку гірських територій і, разом з тим, надати комплексне бачення вирішення їх проблем.

Голова відповідної робочої групи, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода прокоментував, які саме проблеми необхідно подолати, щоб створити сприятливі умови для розвитку гірський територій. За його словами, частково економічні проблеми горян може вирішити реформа місцевого самоврядування та децентралізація владних повноважень, яка спрямована на створення комфортних умов для життя та самореалізації кожної людини, не залежно від того, де вона проживає, в селі чи місті. Однак, гірські населені пункти поки не стали активними учасниками реформи.

«За нашими даними, на початок року було 25 об’єднаних громад, до складу яких ввійшли гірські населені пункти. Це не так багато. Адже в Україні налічується 714 населених пунктів за статусом гірських: у Івано-Франківській області – 240, у Закарпатській області – 214, у Львівській – 196 та у Чернівецькій – 64. Тому важливо, щоб ці території стали активними учасниками реформи місцевого самоврядування і формували в себе дієздатне місцеве самоврядування. Це дасть горянам нові можливості для розвитку територій. Але, з огляду на особливості таких населених пунктів, реформа лише частково вирішить їх проблеми », - зазначив В’ячеслав Негода.

Він звернув увагу на дані моніторингу, як свідчать про те, що диспропорції розвитку гірських населених пунктів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей та цих регіонів в цілому за обсягом доходів місцевих бюджетів на одну особу у 2018 році становили від 1,3 до 2,9 раза. Наприклад, у Закарпатській області в минулому році середній показник доходів місцевих бюджетів на одну особу склав 3,8 тис грн., а в гірських населених пунктах цієї ж області – 1,3 тис грн. Для порівняння, по Україні цей показник минулоріч складав 6,3 тис грн. Наведені дані не враховують трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам (базова, реверсна дотації, додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров'я, освітня, медична субвенції, субвенція на формування інфраструктури ОТГ). Обсяги трансфертів за минулий рік для місцевих бюджетів тієї ж Закарпатської області склали майже 11 млрд грн. Облдержадміністрація не надала інформації, скільки саме з цих коштів спрямовано гірським населеним пунктам.

У Мінрегіоні зазначають, що питання розвитку гірських територій впирається не тільки в обсяги коштів.

«Важливо мати стратегічне, комплексне бачення того, що і як робити, щоб докорінно змінити життя горян. Там також мають бути дороги з твердим покриттям і інші необхідні комунікації, там також потрібні доступні, якісні освітні, медичні послуги. Це базове. А ще людям потрібна робота, культурний, спортивний розвиток і ще багато чого, що в комплексі створює комфорт, безпеку, стабільність. Якщо ми подивимося уважно на дані моніторингу, то цього всього у гірських населених пунктах поки не спостерігається. Щоправда, в минулому році, коли Уряд виніс питання розвитку цих територій в число пріоритетних поряд з іншими, ситуація почала змінюватися на краще. Але це тільки початок шляху», - сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що 3 квітня Уряд схвалив Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат на 2019-2027 роки. У Мінрегіоні вже приступили до розробки деталізованого плану заходів з реалізації цього документу.

«Орієнтуємося, в першу чергу, на потреби й інтереси горян. Населені пункти в Карпатах мають безліч переваг перед іншими і ми всі разом допоможемо їм використовувати ці переваги на благо людей. Маю надію, що громадськість і місцеве самоврядування нас в цьому підтримають. Тільки спільно досягнемо мети», - додав перший заступник Міністра.

У Мінрегіоні нагадали, що ще в минулому році відомство звернулося до обласних адміністрацій зазначених регіонів з пропозицією переглянути регіональні стратегії розвитку та визначити спільно з органами місцевого самоврядування громад і районів першочергові заходи, які можуть бути реалізовані вже в цьому році. Мінрегіон пропонував передбачити кошти в місцевих бюджетах на реалізацію відповідних заходів та на співфінансування проектів, що будуть реалізовуватися за кошти державного бюджету (ДФРР, субвенції на соцекономрозвиток, інфраструктурної і субвенції на розвиток медицини у сільській місцевості та ін.).

В’ячеслав Негода наголосив, що спільне завдання Мінрегіону та обласних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування - протягом шести місяців підготувати і подати на затвердження Уряду план заходів з реалізації Концепції розвитку гірських територій українських Карпат на 2019-2027 роки.

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Детальніше ознайомитися з інформацією про розвиток гірських територій Українських Карпат можливо у спеціальній рубриці Веб-порталу Ресурсного центру за посиланням.