За  розмірами паспорт громадянина України у вигляді ID-картки подібний до звичайної банківської картки. Та за кількістю переваг він не лише перевищує всі попередні зразки паспортів, що діяли на території України, а й чимало сучасних представницьких документів інших країн.

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер (0372)-55-04-61 нерідко надходять запитання щодо термінів зберігання паспортних документів під час війни.

Хочемо заспокоїти наших відвідувачів, які з різних причин не забрали  оформлені  паспорти – готові документи зберігаються у підрозділах міграційної служби за місцем подання заяв й залишатимуться там до завершення воєнного стану. Паспорти, що були оформлені у підрозділах ЦНАПу, а також – у відділеннях паспортного сервісу «ДП «Документ» на території України та закордоном, передаються до міграційної служби після завершення трьохмісячного терміну зберігання. Такі документи, якщо їх не витребують власники, також залишатимуться в підрозділах ДМС до завершення воєнного стану.

Аби легко і швидко оформити ІD-картку, слід дотримуватись цих нескладних порад від співробітників Державної міграційної служби України.

Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт вперше. Якщо цього не зробити до 18-ти, то на Вас чекає додаткова процедура із встановлення особи.

Україна продовжує повертати своїх людей з російського полону. Після останнього обміну, який відбувся 8 лютого 2024 року, загалом визволено вже 3135 українців і українок. Поряд з тим, Державна міграційна служба України відновлює колишнім полоненим всі необхідні паспортні документи. Від військовослужбовців, нещодавно звільнених з полону, вже прийнято 55 заявок на оформлення ID-карток та закордонних паспортів.

Триває подача заяв на отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу за програмою «Власна справа» у межах проєкту «єРобота».

З початку 2024 року позитивні рішення вже отримали 13 осіб. Серед переможців є внутрішньо переміщена людина, яка буде займатися роздрібною торгівлею.

Впродовж січня 2024 року 485 роботодавців поінформували Чернівецький обласний центр зайнятості про наявність 1065 вакантних посад. Заявлена кількість вакансій більша на 62,3% у порівнянні із січнем 2023 року.

Середній розмір заробітної плати по всіх вакансіях склав 10424 грн, в той час як  у січні 2023 року – 9424 грн.

Підприємець Борислав Онищук орендує частину приміщення в санаторно-оздоровчому комплексі «Брусниця» та надає реабілітаційні послуги. В минулому році підприємець отримав мікрогрант за урядовою програмою єРобота «Власна справа». За кошти гранту підприємець облаштовує кабінет лікувальної фізкультури. Наразі закуплена вже більшість обладнання та створені два нових робочих місця.

Згідно українського законодавства, громадяни України, які на момент досягнення 18-річного віку не документовані ID-карткою, можуть оформити перший паспорт тільки після проведення процедури встановлення особи. Це стосується не лише наших співвітчизників, які мають статус ВПО та проживають на території України, а й тих, хто вимушено опинився за кордоном й зустрів своє повноліття на чужині.

Питання належної комунікації та оперативного зворотного зв’язку з отримувачами адміністративних послуг є вельми важливим для будь-якої сервісної структури, в тому числі і для міграційної служби. Адже це дозволяє бути відкритими до своїх клієнтів, чути їхні побажання та краще розуміти їхні потреби.

В ДМС України давно налаштовані та успішно працюють різноманітні канали комунікації з громадянами, такі до прикладу, як:

Мікрогранти в рамках урядової програми єРобота «Власна справа» –  гарна можливість започаткувати бізнес та перетворити хобі на успішне підприємство.

Ганна Венерська – співвласниця адвокатського об’єднання «Вектор права», а тепер і власниця  кавʼярні «Haven coffee».

Жінка розпочала власну справу, скористашись мікрогрантом в рамках програми єРобота. Заклад знаходиться в центрі міста, має багато постійних клієнтів, а на двох нових  робочих місцях вже працюють люди.