Дозвонювачі «Гарячої лінії» Управління ДМС у Чернівецькій області на номер 0372-55-04-61 нерідко задають запитання, що виникають у громадян в наш непростий воєнний час. Пропонуємо вам добірку відповідей на найпоширеніші з них.

У 2023 році за сприяння Чернівецької обласної служби зайнятості понад 5,8 тис. осіб знайшли роботу на Буковині. Більшість з них жінки – 3676 осіб.

Найбільша кількість працевлаштованих жінок в сфері оптової та роздрібної торгівлі, зокрема на посадах продавців-консультантів – 223, продавцями продовольчих товарів працюють – 160. Також 133 працюють кухарами, 116 – знайшли роботу в закладах освіти, зокрема вчителями. Роботу медсестри знайшли – 98, бухгалтера – 96, а 78 –  швачки. Також жінки працюють операторами котелень (109), підсобними робітниками (100), робітниками фермерського господарства (85) та робітниками з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва (68).

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області нерідко надходять запитання щодо персоналізації паспорта громадянина України у вигляді ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Дозвонювачі також запитують – чи дійсні паспорти, які після друку та присвоєння номера документа з’являються у мобільному застосунку «Дія».

В умовах війни нерідко постає питання щодо можливості отримання паспортного документа не власником, а кимось з його рідних чи знайомих за нотаріально завіреним дорученням. Особливо часто до міграційної служби з цим звертаються військовослужбовці, які не можуть вчасно забрати свій  документ у підрозділі, в якому подавали заяву на оформлення паспорта.

На Буковині ще 90 учасників урядової грантової програми єРобота «Власна справа» отримали позитивне рішення. У планах майбутніх та діючих підприємців створити майже 200 робочих місць.

Загалом з початку року гранти отримали 360 осіб, частина з них започатковує власну справу, решта розширюють діючий бізнес. 

Найрізноманітніші запитання надходять від наших відвідувачів у коментарях до сторінок міграційної служби у мережі «Фейсбук» та на номер телефону «Гарячої лінії» УДМС у Чернівецькій області (0372) 55-04-61. Пропонуємо чергову добірку відповідей на найпоширеніші з них.

Наші дозвонювачі на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер (0372) 55-04-61 нерідко запитують: коли можна подавати документи для обміну паспорта громадянина України у зв’язку з закінченням терміну його дії?

Документи для обміну паспорта громадянина України можуть бути подані до підрозділу УДМС у Чернівецькій області продовж одного місяця до дати закінчення строку його дії. У такому випадку паспорт після прийому документів повертається особі до отримання нового документа.

Розпочато попередній збір інформації на здавання зразків ДНК для громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які знаходяться за кордоном і бажають розшукати близьких осіб, зниклих безвісти на території України.

Проєкт з пошуку та ідентифікації осіб, зниклих за особливих обставин, реалізується МВС спільно з ДМС України, Національною поліцією України та International Commission on Missing Persons - ICMP. 

У 2023 році 270 заявників отримали позитивне рішення на отримання мікрогранту в рамках урядової програми єРобота «Власна справа». Підприємці мають намір створити 565 робочих місць.

Серед отримувачів мікрогрантів – 226 діючих підприємців та 11 юридичних осіб, які розширюють власну справу. А також 33 підприємців, які створюють власну справу.

У 2023 році фахівці Чернівецького обласного центру зайнятості видали 532 ваучери для підняття конкурентоспроможності окремим категоріям громадян.